Iubirea – este ceva automat sau se merita/castiga?

iubirea

Cine se regaseste in replicile

  • te iubesc
  • si eu te iubesc
  • da dar eu te iubesc mai mult
  • daca vrei sa te iubesc mai mult, sedu-ma
  • bine, dar tu esti mama / tatal/ sotul/sotia/iubitul/iubita/etc … este datoria ta sa ma iubesti
  • nu exista iubire obligatorie

Este adevarat? Crede cineva ca a iubi este o datorie sau o obligatie? Este ceva automat? sau se cultiva?

Eu cred ca primul contact cu iubirea este in copilarie, cand invatam ce este aceasta de la parinti. Invatam ca ei ne iubesc, pentru ca ne mangaie, ne imbratiseaza, ne vorbesc cu calm, ne pupa, au grija de noi..sau…..si aici fiecare are reteta sa personala…poate am invatat sensul iubirii din filme, unde partenerul avea o anumita privire, facea anumite gesturi sau folosea anumite cuvinte…

Crescand, vrem ca si partenerii nostri sa se manifeste la fel cum am inteles noi ca se manifesta iubirea…doar ca, ce ne facem ca ei au cu totul si cu totul alta imagine despre aceasta? Ei au trait in alta familie, care isi arata iubirea prin reguli, exigente si perfectionism, ei poate se uitau la filme de razboi, in care te duci pe campul de lupta, poate inteleg ca viata este o lupta, sau poate au fost orfani si iubirea se manifesta prin faptul ca li se dadea un pat in care sa doarma si o masa calda….sau poate acea persoana vine dintr-o familie in care …….. si aici fiecare poate completa…..

Si atunci…..daca fiecare om interpreteaza iubirea in moduri atat de diferite, cum ar putea ca aceasta sa fie oferita pe intelesul celuilalt? ce inseamna mai mult sau mai putin? de unde stiu eu ce inseamna si cum isi doreste celalat sa ii arat iubirea mea?

Va invit sa reflectati asupra acestui subiect si sa imi scrieti reteta voastra personala pentruaratarea dragostei fatza de celalat, fieca ca este vorba despre copil, parinte, partener, coleg sau prieten.

iubirea